Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Imagine: Το κομμουνιστικό Μανιφέστο του Τζον Λένον

Ο Τζον Λένον είχε μόλις φτάσει σπίτι του, έχοντας ολοκληρώσει μια δύσκολη μέρα στο στούντιο, όπου ηχογραφούσε δυο καινούργια τραγούδια. Ο Μαρκ Τσάπμαν τον σταμάτησε, του ζήτησε ένα αυτόγραφο, πάνω στο Double Fantasy. Ο Λένον υπόγραψε, στράφηκε να φύγει και τότε απλά ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε.

Ήταν ακριβώς, όπως το περιέγραφε ο Λένον, όταν κάποτε τον ρώτησαν για τον θάνατο: "Δεν τον φοβάμαι", είπε, "είναι απλώς σαν να βγαίνεις από ένα αμάξι και να μπαίνεις σ’ ένα άλλο...". 

 

Ο θάνατος του Τζον Λένον μεγάλωσε τον μύθο του. Ίσως γιατί πέρα από την απώλεια μιας μουσικής ιδιοφυίας, σκεπάστηκε με την αχλή της συνωμοσιολογίας. Είναι γνωστό πως ο Λένον είχε γίνει αγκάθι στα πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης σε όλη την δεκαετία του 70. Ο αντικομφορμισμός του, η ακτιβίστικη δραστηριότητά του, σε συνδυασμό φυσικά με την μεγάλη δημοφιλία ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος.  

 

Όσο για το Imagine;



Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1971 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του Τζον Λένον στη διάρκεια της σόλο καριέρας του και φυσικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής. Το περιοδικό Rolling Stone, στη λίστα του Καταλόγου με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, το κατέταξε στη θέση 3. Είναι ένα από τα 100 τραγούδια με τις περισσότερες ακροάσεις τον 20ου αιώνα. Το έχουν ερμηνεύσει ή ηχογραφήσει δεκάδες γνωστοί τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων ο Έλτον Τζον, η Μαντόνα, ο Στίβι Γουόντερ και η Τζόαν Μπαέζ. Η διασκευή που ηχογράφησε η Εμελί Σαντέ στο BBC χρησιμοποιήθηκε στην τελετή λήξης των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

 

Αν και ο Λένον είχε χωρίσει από τους Beatles στον ομώνυμο δίσκο υπάρχει ένα τραγούδι για τον Paul Mc Cartney (το How do you Sleep) στο οποίο έπαιξε μουσική ο George Harisson. Το περιοδικό Rolling Stone περιέγραψε τους στίχους ως “22 γραμμές γλυκιάς και απλά ειπωμένης πίστης στη δύναμη ενός κόσμου, ενωμένου με σκοπό να επισκευάσει και να αλλάξει τον εαυτό του”.

 

H δυναμική του τραγουδιού ήταν τέτοια που σκέπασε τα άλλα τραγούδια του δίσκου που ήταν επίσης εξαιρετικά, όπως το πολύ δημοφιλές "jealoys guy".

 


 

Οι στίχοι του Imagine μοιάζουν ουτοπικοί σήμερα, την ώρα που στο timeline κυλούν τα νέα από την υγειονομική κρίση. Σήμερα είπα; Λάθος! Ουτοπικοί ήταν πάντα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...