Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Υπάρχει Πορτογαλία, χωρίς Fado; Οι Madredeus λενε ναι!



Η μουσική παράδοση της Πορτογαλίας είναι φυσικά τα Fado. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ένα συγκρότημα από την Πορτογαλία ήρθε και ξερίζωσε από μέσα μας τα συμβατικά ντίσκο τραγούδια της εποχής.

Ήταν οι Madredeus που με βιολοντσέλα, ακουστικές κιθάρες και τη βαθιά φωνή της Τερέζα Σαλγκουέιρο είπαν το «Ο pastor» και κατέκτησαν τον κόσμο. Η μουσική ιδιαίτερη, κάτι ανάμεσα σε μουσική δωματίου και τζαζ, και το νέο άκουσμα αγαπήθηκε σε ελάχιστο χρόνο. Οι Madredeus αγαπήθηκαν πολύ και στην Ελλάδα, όπου τους γνωρίσαμε χάρη στην διαφημιστική καμπάνια του «J&B».

Η εξέλιξη ήταν καταιγιστική και σύντομα ήρθαν δύο ακόμα τραγούδια («Faluas do Tejo» και «Os Dias») που έδωσαν στους Madredeus το εισιτήριο για την συνεργασία τους με τον Βιμ Βέντερς στην ταινία ντοκιμαντέρ «Lisbostory».
Κάθε φορά που ακούς τα τραγούδια τους θες να κάνεις ένα μόνο πράγμα: να πάρεις το αεροπλάνο και να φύγεις για την Πορτογαλία. Μιλούν με λυρική διάθεση για την χώρα και τους κατοίκους της και εκφράζουν τις αναμνήσεις τους με τον γλυκόπικρο τρόπο των πορτογαλέζικων fado.
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη μουσική τους «ένα βουητό σαν να είσαι σε παλιά ποταμόπλοια που αφηγούνται ιστορίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...