Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Οι 7 Νάνοι του S/S Κερύνεια ψηλώνουν μέχρι τον Θεό


 Οι 7 Νάνοι είναι ένα τραγούδι του οποίου η εισαγωγή είναι η πιο πολυδιασκευασμένη εισαγωγή ελληνικού τραγυδιού -ίσως και στην ιστορία της μουσικής. Σε κάθε συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος καταφέρνει να μας αιφνιδιάζει παρά το γεγονός ότι όταν αποχωρούν οι άλλοι μουσικοί και τραγουδιστές, αφήνοντας τον μόνο του στο πιάνο, με τα φώτα χαμηλωμένα, όλοι καταλαβαίνουμε, κλείνουμε τα μάτια και κρατάμε την ανάσα μας.

Αυτή η εκτέλεση, όμως είναι η αγαπημένη μου ανάμεσα στις δεκάδες.

Το επιβατηγό Κερύνεια ήταν εκεινο με το οποίο ο Καββαδίας έκανε τα πιο πολλά του ταξίδια. Ηταν στην γραμμή Ευρώπη Αυστραλία κι εκεί έγραψε πολλά ποιήματά του.
Η "κόρη ξανθή και γαλανή που όλο εμελέτα..." είναι η αγαπημένη ανηψιά του Καββαδία, κόρη της αδερφής του Τζένιας. Η μικρή είχε στο δωμάτιο της μια τοιχογραφία απο το παραμύθι της Χιονάτης με τους 7 νάνους, ένα παραμύθι που της άρεσε πολύ. Ζήτησε λοιπόν απο τον θείο της να γράψει ένα ποιήμα με ήρωες τους 7 νάνους.
Όπως λοιπόν, λέει και ίδιος στο ποίημα του ("μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατήρι;"), ο Καββαδίας δεν άργησε να ανταποκριθεί στο αίτημα της ανηψιάς του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...