Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Το ΟΣΚΑΡ που δεν παρέλαβε ποτέ ο Χατζιδάκις




 Το 2009 το τραγούδι "Jai Ho", απο την ταινία "Slummdog Milionaires" έγινε το τρίτο μόλις τραγούδι που βραβεύτηκε με ΟΣΚΑΡ καλύτερου τραγουδιού και δεν είχε αγγλικό στίχο. Πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2004, το "Al otro lado del Rio" από την ταινία "Motorcycle Diaries" ήταν το δεύτερο. Το πρώτο το ξέρουμε όλοι.

Τα παιδιά του Πειραιά είναι ένα τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, τόσο οι στίχοι όσο και η μουσική (στην οποία συνεργάστηκε ο Ζαμπέτας). Έχει γνωρίσει αμέτρητες επανεκτελέσεις σε δεκάδες γλώσσες. Ο ίδιος ο συνθέτης δεν είχε σε εκτίμηση ούτε το τραγούδι ούτε το ΟΣΚΑΡ.
Ήταν τέτοια η απέχθεια του για το αγαλματάκι και το τραγούδι, ώστε κάποτε την πλήρωσε και η Μαρία Κάλας. Ο θρύλος λέει ότι ο Μάνος Χατζιδάκις βρέθηκε σε μια κοινή παρέα με την Κάλας σε γαλλικό εστιατόριο. Όταν τον αναγνώρισαν τα μέλη της ορχήστρας ξεκίνησαν να παίζουν προς τιμήν του το τραγούδι αυτό. Η Μαρία Κάλας ξεκίνησε να τραγουδά και, όπως ήταν επόμενο, σε όλο το κέντρο έπεσε βαθιά σιωπή. Όταν η Κάλας τελείωσε όλοι οι θαμώνες την αποθέωσαν, αλλά ο Χατζιδάκις, έσκυψε και τις είπε χαμηλόφωνα: «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι η μεγαλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου θα τραγουδούσε τόσο μέτρια αυτό το μέτριο τραγούδι».


Η στιγμή που οι παρουσιαστές αναζητούν, αλλά δεν βλέπουν πουθενά τον Μάνο Χατζιδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...