Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Κούκος Μονός σε ...διπλό ταμπλό

 Ο Μανώλης Μητσιάς είναι ένας τραγουδιστής που με συγκινεί ιδιαίτερα. Όλα του τα τραγούδια διακρίνονται από έναν απαλό τόνο που τον χαρακτηρίζει η ευγένεια και η γλυκύτητα, σαν ψαλμωδία. Ίσως επειδή από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Ο Μητσιάς έχει συνεργαστεί με όλους τους σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς της μεταπολεμικής Ελλάδας. Έχει ερμηνεύσει δεκάδες τραγούδια που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα -λαϊκά, ελαφρολαϊκά και έντεχνα. Ποιο να πρωτοθυμηθείς;
Ένα, πάντως, έχει μια περίεργη ιστορία. Είναι το τραγούδι “Κούκος μονός σε ένα ταμπλό”. Περιλαμβανόταν στον καταπληκτικό δίσκο "Υπέροχα μονάχοι", που διαμόρφωσαν οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.
Το αξιοπερίεργο και σπάνιο για την μουσική μας σκηνή είναι ότι το ίδιο τραγούδι, με άλλο τίτλο ("Άνοιξη"), σε άλλο δίσκο ("Εντελβάις") και με άλλον συνθέτη (Μαριος Τόκας) είχε ερμηνεύσει μερικά χρόνια νωρίτερα άλλος τραγουδιστής, ο Δημήτρης Μητροπάνος (εξ ου και το "διπλό ταμπλό στον τίτλο")!
Και τα δύο είναι τόσο δια
φορετικά, όσο υπέροχα αν και προσωπικά είμαι ασφαλώς ευνοϊκά διακείμενος στον Θάνο...
Ανάλογο φαινόμενο, (ίδιων στίχων, σε διαφορετικό δίσκο, με διαφορετικές συνθέσεις και ερμηνευτές) είναι η Αρμίδα, το ποίημα του Νίκου Καββαδία. Η πρώτη απόπειρα έγινε από την Μαρίζα Κοχ στον δίσκο της "Μαρίζα Κοχ", το 1977 (σε δική της μουσική και ερμηνεία). Ακολούθησε ο Θάνος Μικρούτσικος στον "Σταυρό του Νότου" με ερμηνευτή τον Γιάννη Κούτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...