Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Οοοh, Biko! Oooh, Peter!


Το τραγούδι «Biko», που γράφτηκε για την ομώνυμη ταινία, είναι μία από τις κορυφαίες επιτυχίες του Πίτερ Γκάμπριελ. Έγινε ύμνος κατά του ρατσισμού και κυριάρχησε σε όλες τις συναυλίες της Διεθνούς Αμνηστίας που γίνονταν κατά του Άπαρτχαιντ σε όλο τον κόσμο την δεκαετία του 80. Ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, όπου ο Γκάμπριελ κάλεσε το αθηναϊκό κοινό να τραγουδήσει μαζί του.

Για την μαύρη κοινότητα της Νοτίου Αφρικής ο Στίβεν Μπίκο ήταν ο «άγνωστος Μαντέλα» που πέθανε μετά από σκληρά βασανιστήρια της αστυνομίας και ξεψύχησε σε ένα πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτου. Ήθελε να σπουδάσει ιατρική, αλλά εξαιτίας της δράσης του δεν τα κατάφερε. Τον απέβαλαν για τις ιδέες του σχετικά με το απαρτχάιντ. Το 1973 του επιβλήθηκαν όροι «σιωπής», όπως: να μη μιλάει σε παραπάνω από ένα άτομο τη φορά, να μη συνομιλεί δημόσια, να μη δημοσιεύει κείμενα και να μην έχει επαφή με τα media.

Το 1977 συνελήφθη σε μπλόκο της αστυνομίας με την κατηγορία της τρομοκρατίας και ανακρίθηκε στην αίθουσα 619* του αστυνομικού σταθμού στο Port Elizabeth* για 22 ώρες. Η ανάκριση περιελάμβανε βασανιστήρια που τον οδήγησαν σε κώμα. Ειδικά ένα χτύπημα στο κεφάλι ήταν μοιραίο. Για να τον «σώσουν», τον έβαλαν γυμνό μέσα στο πόρτ μπαγκάζ ενός Land Rover και τον μετέφεραν στην Πρετόρια που είχε νοσοκομείο στη φυλακή. Η απόσταση ήταν 1.100 χιλιόμετρα. Όταν έφτασε, ξεψύχησε. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι πέθανε μετά από απεργία πείνας στις 12 Σεπτεμβρίου 1977.

ΥΓ. Αξίζει να ακούσετε όλο το συγκεκριμένο live για τον τρόπο με τον οποίο, σιγά σιγά, “σβήνουν” ένα ένα τα όργανα, καθώς αποχωρούν ένας μετά τον άλλο οι μουσικοί από την σκηνή...

*Το τραγούδι ξεκινά έτσι:
September ’77 Port Elizabeth weather fine
It was business as usual
In police room 619
Oh Biko, Biko, because Biko, Oh Biko, Biko, because Biko...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...