Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Η Λογομαχία που γέννησε το "Dancing in the dark"


 Ένα απόγευμα, στο δωμάτιο του Bruce Springsteen στο Lyden House της Νέας Υόρκης, ο παραγωγός και μάνατζερ Jon Landau είπε στον τραγουδιστή ότι ο δίσκος χρειάζεται ένα νέο τραγούδι για το πρώτο single, που να είναι εγγυημένη επιτυχία και να εξασφαλίζει την ιδιότητα του superstar στον Springsteen. Επίσης, να είναι άμεσα σχετικό με την τρέχουσα κατάσταση αφού ένα μεγάλο μέρος του δίσκου είχε γραφτεί δύο χρόνια νωρίτερα. Όπως γράφει ο Dave Marsh στο βιβλίο «Glory Days», ο Springsteen αντέδρασε και στη συνέχεια εξερράγη. «Κοίτα», είπε με θυμό, «έχω γράψει 70 τραγούδια. Αν θες κι άλλο γράψ'το εσύ!».

Η έντονη λογομαχία αποτέλεσε τη σπίθα με την οποία ο Springsteen άναψε τη δημιουργική του φωτιά. Το ίδιο βράδυ πήρε την ακουστική του κιθάρα κι έκατσε κι έγραψε το «Dancing In The Dark», το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ακριβώς το τραγούδι που έψαχνε ο Landau. Η κακή διάθεση εκείνης της έντονης ημέρας, σε συνδυασμό με την αναστάτωση που ένιωθε ο τραγουδιστής στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει το δίσκο, διαχύθηκε μέσα στους στίχους του τραγουδιού. Έτσι, στο «Dancing In The Dark» ο Bruce Springsteen εκφράζει τη δυσκολία του να γράψει μία επιτυχία και την αναστάτωση που του προκαλεί η προσπάθεια να γράψει τραγούδια που να ευχαριστούν τον κόσμο («I'm sick of sitting 'round here tryin' to write this book»). Ο δε στίχος «This gun's for hire» αποτελεί αναφορά στην, ουσιαστικά, διαταγή του μάνατζερ και της δισκογραφικής εταιρείας να γράψει μία επιτυχία, γεγονός που τον κάνει να αισθάνεται σαν μισθοφόρος και όχι σαν καλλιτέχνης που επιζητά την έμπνευση («you can't start a fire without a spark»). Κατά ειρωνικό τρόπο, το τραγούδι αυτό αποδείχθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...