Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Όταν η Πέγκυ Λι ανεβάζει τον πυρετό σου


 Η Πέγκυ Λη, μία απο τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες της τζάζ και της πόπ γεννήθηκε στη Βόρεια Ντακότα και το πραγματικό της όνομα ήταν Νόρμα Εγκστρομ. Την καλλιτεχνική της καριέρα την άρχισε σε πολύ νεαρή ηλικία οπότε και την «ανακάλυψε» ο Μπέννυ Γκούντμαν. Στη δεκαετία του 40 ήταν η πιο διάσημη και δημοφιλής τραγουδίστρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Το 1943 κυκλοφόρησε το “Why don’t you do right,” το οποίο πούλησε πάνω από ένα εκατ. δίσκους, πράγμα που ήταν σπάνιο εκείνη την εποχή. Αργότερα η Πέγκυ Λή συνέθεσε τραγούδια και δάνεισε τη φωνή της σε ένα απο τους ρόλους της κλασικής ταινίας του Ντίσνευ «Η Λαίδη και ο Αλήτης. Ηταν υποψήφια για Οσκαρ για το ρόλο της στη ταινία “Pete Kelly’s Blues” το 1955, ενώ κέρδισε δύο βραβεία Γκράμμυ το 1969 για την επιτυχία της “Is that all there is”.

Oι παραστάσεις της ανα τον κόσμο δίνονταν σε κατάμεστα θέατρα. Ο θρυλος της τζάζ Ντιούκ Ελλινγκτον την αποκαλούσε «η βασίλισσα.» Ομως το τραγούδι που θα θυμίζει για πάντα τη Πέγκυ Λή ειναι το “Fever”, που ήταν ένα από τα δέκα καλύτερα τραγούδια του 1958.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...