Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Enola gay: Μια ατομική βόμβα στα Τρίκαλα Κορινθίας

 Τα περισσότερα παιδιά που γεννηθήκαμε τη δεκαετία του '60 και του '70 δεν πηγαίναμε διακοπές. Πα-ρα-θε-ρί-ζα-με.

Αυτό -συνήθως- σήμαινε πως η μητέρα με τα παιδιά έφευγαν απο το "κλεινόν άστυ" και ανέβαιναν σε ένα βουνό, για να πάρουν τον αέρα τους. Ο πατέρας, το πιο συχνά, έμενε στην πόλη γιατί ήταν δύσκολο να ακολουθήσει. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε με τους περισσότερους πατεράδες παιδιών που θυμάμαι εγώ και σιγουρα με τον δικό μου.

Δεν είχε θάλασσες όλη μέρα. Είχε φρέσκο γάλα απο κατσίκες, αλλά και τηγανίτες, αυγά μάτια, φρέσκο ψωμί, βούτυρα και μαρμελάδες. Περπατούσαμε στο δάσος και κάναμε κόντρες με αυγότσουφλα στα ρυάκια...

Ο παραθερισμός στα Τρίκαλα της Κορινθίας ήταν ένας must προορισμός για τις οικογένειες από την Κόρινθο εκείνα τα χρόνια. Κάποιες χρονιές βρέθηκα κι εγώ εκεί με την μητέρα μου και τα αδέρφια μου. Από όλες θυμάμαι πιο έντονα το καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η επιστράτευση κι ένας αλλόφρων Φώτης-πατέρας, 37 χρόνων τότε, ήρθε να μας μαζέψει άρον άρον -πριν μαζέψουν και τον ίδιο. Ευτυχώς για λίγες μέρες και όχι μακριά.

Έκτοτε πήγαμε κι άλλες φορές στα Τρίκαλα. Μέναμε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της οικογένειας Κορκάρη και τρώγαμε στην ομώνυμη ταβέρνα. Δεκάδες παιδιά να πηγαινο-ερχονται παίζοντας. Εκεί, σε μια γωνιά, αριστερά, όπως ανέβαινες από την αριστερή σκάλα, ο Κώστας, ο μεγαλύτερος γιος, είχε φτιάξει μία μικρή ερασιτεχνική disco, όπου πηγαίναμε τότε να χορέψουμε τα βράδια. Εκεί θυμάμαι ότι πρωτάκουσα το Enola Gay από ένα συγκρότημα που ακόμα και σήμερα δυσκολεύομαι να πω ποιο είναι και προτιμώ να τους λέω με τα αρχικά τους: ΟΜD.

Tο "Enola Gay" είναι ένα αντιπολεμικό τραγούδι από τη βρετανική synthpop μπάντα Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD) και περιλαμβάνεται στον δίσκο Organisation το 1980. Γράφτηκε από τον Andy McCluskey και αναφέρεται στον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμας την 6η Αυγούστου του 1945. Το περιοδικό NME το συμπεριλαμβάνει στα 100 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας του 1980, ενώ γενικότερα θεωρείται από τα μεγαλύτερα pop τραγούδια και είχε επιλεχθεί από το BBC, να ακουστεί κατά την τελετή έναρξης των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων το 2012 στο Λονδίνο.

Όταν κυκλοφόρησε ως single λίγοι αντιλήφθηκαν τη σημασία και διάθεση του τραγουδιού. Μάλιστα πολλοί χαρακτήρισαν την μπάντα ως «ομοφυλόφιλη». Το BBC1 δεν επέτρεψε να παίζετε το τραγούδι, με φόβο ότι θα χρησιμέψει να διαφθείρει σεξουαλικά τα παιδιά. Ωστόσο έγινε μεγάλη διεθνής επιτυχία και πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...