Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Oye Como Va. Ο Τίτο Πουέντε μας καλεί να χορέψουμε


 Θρυλικός πορτορικανός μουσικός, γεννημένος από γονείς μετανάστες στην ισπανόφωνη φτωχογειτονιά του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης στις 20 Απριλίου 1923, ο Ernesto Anthonio Puente, Jr, ο γνωστότερος ως Τίτο Πουέντε σημάδεψε όσο λίγοι την λατιν τζαζ μουσική, το μάμπο και την σάλσα. Από πολύ μικρός με περιστασιακούς δασκάλους μάθαινε όργανα και στα δεκατρία του έπαιζε ήδη στο γκρουπ του Ραμόν Ολιβέιρο. Τον γοήτευαν πάντα οι μουσικοί που είχαν παιδεία και όταν άκουσε τον κουβανό Ανσέλμο Σακάσσας να παίζει πήρε την οριστική απόφαση να σπουδάσει κι αυτός μουσική.

Τον ενδιέφερε όμως και ο χορός, όπου και εκεί έκανε πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα. Σε όλη τη ζωή του υποστήριξε την αμεση σχέση της κίνησης και της μουσικής ενώ δήλωνε συχνά σε συνεντεύξεις ότι χωρίς το χορό η δική του παρουσία στο μουσικό στερέωμα δεν θα είχε λόγο ύπαρξης.Η δεξιοτεχνία και η αυθεντικότητα του Πουέντε προκαλούν παγκόσμιο ενθουσιασμό ενώ οι σπουδαιότεροι μουσικοί της δεκαετίας του 50 παίζουν μαζί του. Το μάμπο και το τσα-τσα είναι οι ρυθμοί που συγκεντρώνουν πλήθη να τον ακούσουν στη Νέα Υόρκη στο Palladium Ballroom όπου έπαιζε για αρκετά χρόνια.
Το 1956 στρέφεται συστηματικά στη τζαζ, επιχειρεί το πάντρεμα της με μουσικά χαρακτηριστικά της λατινοαμερικάνικης μουσικής και συνεργάζεται σε δίσκους και συναυλίες με ονόματα όπως οι Dexter Gordon, Lionel Hampton, Dizzy Gillepsie. Λίγο αργότερα και ο Miles Davis γίνεται συνεργάτης του. Κατά την δεκαετία του 60 γίνεται παγκόσμια γνωστός με την σύνθεση Oye como va που χρόνια μετά διασκεύασε ο Κάρλος Σαντάνα. Το 1958 είχε επισκεφτεί την Αθήνα για μια συναυλία στον Ορφέα. Τον Ιούλιο του 1997 οι αθηναίοι φιλόμουσοι τον χειροκρότησαν στο θέατρο του Λυκαβηττού. Το 1999 τον θαύμασαν και οι Θεσσαλονικείς.


Παρέμεινε στη πρώτη γραμμή της μουσικής ζωής και της βιομηχανίας της μέχρι την τελευταία στιγμή. Στη διάρκεια της ζωής του ηχογράφησε 120 δίσκους, συνέθεσε 450 - 470 τραγούδια και ενορχήστρωσε περισσότερα από 2.000 μουσικά κομμάτια άλλων συνθετών. Πραγματοποίησε πάνω από 10.000 ζωντανές εμφανίσεις σε κύκλο επαγγελματικής ζωής πενήντα περίπου ετών! Στις 31 Μαίου του 2000, στα 77 του χρόνια ο Τίτο Πουέντε πεθαίνει στη Νέα Υόρκη από καρδιακό επεισόδιο.

"Oye com ova". "Άκου πως πηγαίνει". Και χορέψτε ελεύθερα. Είναι Παρασκευή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...