Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ο Μίκης ανεβαίνει στα Ιμαλάια


Ναι, ο Μίκης έχει πάψει απο καιρό να είναι Εκείνος που αγάπησαν γενιές ολόκληρες Ελλήνων. Έχει πάψει να είναι ο Αρχηγός των Λαμπράκηδων, που κατέβαινε στους δρόμους χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι για να πάρει το κορμί του Πέτρουλα, "περιτριγυρισμένος από νέους και νέες, με λαμπερά μάτια", όπως λέει ο Τσίρκας στην "Χαμένη Άνοιξη".
Ναι, ο Μίκης έχει πάψει από καιρό να είναι "Ο Μίκης"!

Αλλά οι μουσικές του είναι οι ίδιες. Κάθε φορά που τις ακούμε νιώθουμε την ίδια συγκίνηση. Την ίδια ανατριχίλα. Το ίδιο κάψιμο στα μάτια και στην καρδιά. Κι αυτό είναι το χάρισμα της τέχνης, γι αυτό η τέχνη είναι αθάνατη. Όλα γλιστρούν πάνω της, ακόμα κι ο ίδιος ο δημιουργός της. Δεν την αγγίζει τίποτα. Γι αυτό και ο μουσικός Μίκης θα είναι αθάνατος, ακόμα κι αν τώρα πια είναι "ο Θεοδωράκης".

Γιατί οι μουσικές του είναι πανανθρώπινες και παγκόσμιες. Γιατί μπορείς να τις ακούς με βιολί και μπουζούκι, με πιάνο και με κλαρίνο. Στην Κυψέλη ή στα Χανιά, στην Κόρινθο ή στη Νέα Υόρκη. Σε καπηλειά και σε σάλες, σε γήπεδα και σε music hall. Με ορχήστρες ή μια ταπεινή κιθάρα. Στον κάμπο ή στην κορυφή των Ιμαλαΐων.
Είτε τον "αηδονάει" ο Μπιθικώτσης και η Φαραντούρη, είτε η Πιάφ, οι Beatles, η Σίρλει Μπέιζι και η Τζόαν Μπαέζ

Ο Μίκης είναι η Μικρασιατική Καταστροφή και ο Πόλεμος και η Κατοχή και η Αντίσταση και ο Εμφύλιος και τα Ιουλιανά και η Χούντα και η Κύπρος και η Μεταπολίτευση. Ο Μίκης είναι ο αιώνας μας.

Γι αυτό -προσωπικά- του τα συγχωρώ όλα. Γιατί μάς έχει δώσει πολλά περισσότερα, από αυτά που μας παίρνει τελευταία.

(Οι ΑΝΝΑ RF (Roy, Ofir και Or) κατάγονται από το Ισραήλ από ένα μικρό χωριό, το Shaharut, στο νότιο Ισραήλ.και παρουσιάζουν ένα μείγμα μεταξύ Δυτικής και Ανατολίτικης μουσικής, συνδέοντας αρχαία και μοντέρνα μουσικά όργανα, συνδυάζοντάς τα με ηλεκτρονικό ήχο! Όπως οι ίδιοι αναφέρουν «το παρελθόν, συναντά το παρόν σε έναν ήχο του μέλλοντος».

Έχουν αφιερώσει τη ζωή τους να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας τη μουσική τους σε συνδυασμό με τις τοπικές παραδόσεις και πολιτισμούς σε συνεργασία με τοπικούς μουσικούς, χορευτές και καλλιτέχνες. Στην Ελλάδα έγιναν γνωστοί με την υπέροχη, ανατριχιαστική αυτή εκδοχή των "Δακρυσμένων Ματιών", πάνω στην κορφή των Ιμαλαΐων...). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...