Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Billie Jean, ο βασιλιάς της disco



Κάθε χρόνο, όταν τελειώνει η σχολική χρονιά στα αμερικανικά Λύκεια, διοργανώνουν τους ετήσιους χορούς και ψηφίζουν τον βασιλιά και την βασίλισσα της χρονιάς αναμεσα στους μαθητές. Αν η Μαντόνα θα ήταν η βασίλισσα της DISCO για την δεκαετία του 80, αναμφίβολα βασιλιάς θα ψηφιζόταν ο Μάικλ Τζάκσον. Ο Μάικλ Τζόζεφ Τζάκσον είναι το ανδρικό επάλληλο της Μαντόνα. Πολυσχιδής προσωπικότητα και αυτός, ήταν μουσικός, τραγουδιστής, χορευτής, χορογράφος, συνθέτης και παραγωγός. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της μουσικής και του θεάματος. Είναι ευρέως γνωστός ως «Βασιλιάς της Μουσικής» και «Βασιλιάς της Ποπ». Υπολογίζεται ότι συνολικά οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια.

Ο δίσκος Thriller, που κυκλοφόρησε στις 5 Ιουλίου του 1982, κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία, και παραμένει έως σήμερα το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, έχοντας πουλήσει 110 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως μέχρι σήμερα σύμφωνα με το Guinness World Records. Έμεινε στην κορυφή του Billboard album chart για 37 εβδομάδες, κέρδισε 8 βραβεία Grammy και 7 τραγούδια του ανέβηκαν στο Τop#10.

Στις 25 Ιουνίου 2009, ο Τζάκσον βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία που νοίκιαζε. Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Λος Άντζελες έλαβε επείγουσα κλήση κι όταν έφτασε διαπιστώθηκε ότι δεν ανέπνεε. Οι προσπάθειες ανάνηψης συνεχίσθηκαν κατά τη μεταφορά του στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες και για μία ώρα μετά την άφιξή του εκεί, στις 1.13 π.μ. Κηρύχθηκε νεκρός στις 2.26 π.μ.

Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά και προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Διαδίκτυο. Τα νέα διαδόθηκαν ταχύρρυθμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας σημαντική επιβράδυνση σε ορισμένες ιστοσελίδες, αλλά και ποικίλες βλάβες εξαιτίας της υπερφόρτωσης. Η Google αρχικά θεώρησε ότι οι εκατομμύρια αναζητήσεις που περιείχαν το όνομα του Τζάκσον σχετίζονταν με πιθανές «επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης» ("DoS attack"). Για το λόγο αυτό, η εταιρεία μπλόκαρε σχετικές αναζητήσεις για ένα ημίωρο.
Το Τwitter (Τουίτερ) έκανε αναφορά βλάβης, όπως επίσης και η Βικιπαίδεια, η οποία έκανε αναφορά ενός εκατομμυρίου επισκεπτών στη βιογραφία του Τζάκσον μέσα σε μία ώρα. Ο αριθμός αυτός, κατά πάσα πιθανότητα, υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός αναγνωστών που σημειώθηκε ποτέ σε οποιοδήποτε άρθρο στην ιστορία της Βικιπαίδειας, μέσα σε χρονικό διάστημα μιας ώρας. H AOL έκανε λόγο για «κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Διαδικτύου».
Το Billie Jean αποτελεί μία από τις ιστορικά κορυφαίες του επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...