Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Η κυρία Ρούσβελτ που έγινε "Mr's Robinson"


 Η σκηνή της αποπλάνησης του 20χρονου Μπέντζαμιν από την 40άρα κυρία Ρόμπινσον είναι αξέχαστη. Τόσο για τη σαγηνευτική παρουσία της Αν Μπάνκροφτ, όσο και το τεράστιο ταλέντο του Ντάστιν Χόφμαν, που παίζει τον πιο αμήχανο νέο στην ιστορία του κινηματογράφου. Το ειδύλλιο του πρωτάρη και της βαριεστημένης από τη ζωή της κυρίας Ρόμπινσον δεν έχει ευτυχή κατάληξη, αφού ο Μπεν ερωτεύεται τελικά την σχεδόν συνομήλική του κόρη της, Ιλέιν (Κάθριν Ρος), την οποία παρά τα εμπόδια που τους βάζει η μητέρα της καταφέρνει τελευταία στιγμή να κλέψει από την εκκλησία σε μία ακόμα εξαιρετική σκηνή.

Η ταινία "Ο πρωτάρης" του Μάικ Νίκολς αποτελεί τομή στην αισθητική και την κουλτούρα του αμερικανικού κινηματογράφου και προκαλεί πραγματικά εντύπωση το γεγονός, ότι αυτή η σπουδαία ταινία είναι και η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει κερδίσει ΟΣΚΑΡ Σκηνοθεσίας, αλλά κανενα άλλο βραβείο της Ακαδημίας! Θεωρήθηκε τότε ως η «μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του κινηματογράφου» και είναι χαρακτηριστικό πως όταν καταλήφθηκε το πανεπιστήμιο Κολούμπια από φοιτητές, το 1968 οι καταληψίες έβγαιναν με βάρδιες για να παρακολουθήσουν τον «Πρωτάρη» στο σινεμά....



Βέβαια ιστορικό θεωρείται και το soundtrack της ταινίας που υπέγραψαν οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ που περιλάμβανε κομμάτια όπως το Sound of Silence. Αν και η συμφωνία του συγκροτήματος με τους παραγωγούς ήταν να γράψουν τρία νέα τραγούδια για την ταινία οι συνεχείς περιοδείες τους δυσκόλευαν και μέχρι το τέλος της είχαν καταφέρει να γράψουν μόνο ένα.
Τότε ο Πολ Σάιμον έπαιξε στον παραγωγό Λόρενς Τέρμαν λίγες νότες από ένα τραγούδι που έγραφε εκείνη την περίοδο για την κα Ρούσβελτ. Όταν το άκουσε ο Τέρμαν είπε απλά: «Δεν είναι πια για την κυρία Ρούσβελτ είναι για την κυρία Ρόμπινσον» και κάπως έτσι γεννήθηκε το τραγούδι το οποίο έφτασε στην κορυφή των αμερικανικών τσαρτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...