Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Λου Ριντ, ο καταραμένος ποιητής της ροκ


 Εμβληματική φυσιογνωμία της ροκ και σημείο αναφοράς αυτού του μουσικού ρεύματος για περισσότερο από μισόν αιώνα, ο Λου Ριντ αποτελεί μια προσωπικότητα που άσκησε επιρροή στην ιστορία της ροκ.

Μαζί με τον Τζον Κέιλ, τον Στέρλινγκ Μόρισον και την Μορίν Τάκερ δημιούργησαν το συγκρότημα Velvet Underground. Εκείνη την περίοδο γράφτηκαν τα τραγούδια "Heroin" και "I'm Waiting for my Man", τραγούδια που μοιάζουν να σκιαγραφούν τα έργα του Μπάροουζ.
Το 1970 ο Ριντ αποχώρησε από το συγκρότημα και ακολούθησε σόλο καριέρα, ενώ ταυτόχρονα μετακόμισε στο Λονδίνο. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος μαζί με τον Μικ Ρόνσον ανέλαβε την παραγωγή στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, με τίτλο Transformer το 1972. Αυτός δίσκος περιλαμβάνει το γνωστότερο ίσως τραγούδι του Ριντ, το "Walk on the Wild Side", το οποίο περιγράφει τους κοινωνικά απροσάρμοστους (misfits), τους εκπορνευόμενους άντρες (male hustlers) και τους τραβεστί στο Factory του Αντι Γιούρχολ. Περιλαμβάνει επίσης τα τραγούδια "Perfect Day", "Vicious" και "Satellite of Love".
Και μόνο για το τραγούδι Walk on the wild side ο Λου ριντ θα ανηκει για πάντα στην παρέα των καταραμένων ποιητών της ροκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...