Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

"Hit the road", Charles

 Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε τον Ρέι Τσάρλς δεύτερο στη λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Υπερβολή; ίσως; Αλλά ποιος ξέρει καλύτερα απο το περιοδικό -βίβλο της μουσικής;


Γεννήθηκε στο Ώλμπανυ της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από μια πολύ φτωχή οικογένεια, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930 και μεγάλωσε στο Γκρίνβιλ της Καλιφόρνια. Παρουσίασε προβλήματα όρασης από τα δύο του χρόνια και έμεινε από την ηλικία των έξι ετών τυφλός, λόγω γλαυκώματος.

Ξεκινησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, το 1950, παίζοντας πιάνο και σαξόφωνο, συνδυάζοντας πολλά μουσικά είδη. Η πρώτη του επιτυχία ήλθε ένα χρόνο μετά, με το κομμάτι "Baby, Let Me Hold Your Hand". Ακολούθησαν αργότερα κι άλλες επιτυχίες, όπως το "'A Song for You'", το "Busted", το "I Can't Stop Loving You" και φυσικά το "Hit the Road Jack".

O Ρέι Τσαρλς έχει το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ, ενώ το 2004 η ζωή του έγινε κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Φοξ. Το προσωπικό μουσικό του στυλ επηρέασε τους Έρικ Μπάρτον, Τζο Κόκερ, Βαν Μόρισον, Ότις Ρέντινγκ και Στίβι Γουόντερ.

Ο Τσαρλς είχε πολλά προβλήματα στη ζωή του, κυρίως με τα ναρκωτικά και τις γυναίκες. To 1986, ίδρυσε το Ray Charles, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε άτομα με προβλήματα ακοής. Πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2004, από ασθένεια του ήπατος, δύο μήνες πριν την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ.

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Ρέι Τσάρλς είναι το Hit the road Jack. Το Τραγούδι γράφτηκε αρχικά από τον Πέρσι Μέιφιλντ και η πρώτη εκτελεση ήταν α καπέλα. Το τραγούδι κέρδισε ένα βραβείο Γκράμι και συγκαταλέγεται στο νουμερο 387 της λίστα των 500 κορυφαίων τραγουδιών του αιώνα από το Rolling Stone. Έχει γνωρίσει δεκάδες διασκευές ενώ θεωρείται ως ένα από τα τραγούδια που έχουν ακουστεί περισσότερο σε κάποια ταινία ή τηλεοπτική σειρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...