Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Ο Σέξπιρ συναντά τον Μπέρνσταϊν και τον Παβαρότι


 Η σεξπιρική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας παραμένει διαχρονικά ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά δράματα και έχει εμπνεύσει δεκάδες ανθρώπους του θεάματος. Μια από τις πιο σημαντικές διασκευές αυτής της ιστορίας ήταν ασφαλώς το μιούζικαλ «Γουέστ Σάιντ Στόρι», που βασίστηκε στο θεατρικό του Άρθουρ Λόρεντς, με την μουσική επένδυση του Λέοναρντ Μπερνστάιν. Πρωτανέβηκε το 1957 στο Μπρόντγουέι και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης θεατρικής σκηνής στις ΗΠΑ. Για τον κεντρικό ρόλο του Τόνι είχε επιλεγεί αρχικά ο Τζέιμς Ντιν, ο οποίος, όμως σκοτώθηκε όταν διαμορφωνόταν το καστ, στο γνωστό, μοιραίο, αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το 1955 ο Λόρεντς και ο Μπερνστάιν ανέθεσαν στον 25χρονο Στίβεν Σοντχάιμ να γράψει τους στίχους για τα τραγούδια και στον Τζερόμ Ρόμπινς τις χορογραφίες. Οι κριτικές ήταν ενθουσιώδεις και η ανταπόκριση του κοινού μεγάλη. Το έργο ανέβηκε για 732 παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ -σημαντικός αριθμός για εκείνη την εποχή- προτού ξεκινήσει τη μεγάλη διεθνή καριέρα του.

Από θεατρικό θαύμα μετατράπηκε σε παγκόσμια φρενίτιδα όταν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τους σκηνοθέτες Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς. Η ταινία σάρωσε τα όσκαρ (κέρδισε τις 10 από τις 11 υποψηφιότητες) και μερικά από τα τραγούδια που γράφηκαν έγιναν αληθινά μνημεία της μουσικής. Ένα από αυτά είναι η «Μαρία», που τραγούδησε ο Jimmy Bryant και έχει γνωρίσει άπειρες εκτελέσεις.

Μία από αυτές αποτελεί αληθινή αποθέωση. Είναι το 1990 και στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το Μουντιάλ της Ιταλίας, οι διοργανωτές στήνουν μια από τις κορυφαίες συναυλίες όλων των εποχών. Οι τρεις μεγαλύτεροι σύγχρονοι τενόροι, ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Χοσέ Καρέρας και ο Λουτσιάνο Παβαρότι δίνουν μία μοναδική παράσταση στις «Θέρμες του Καρακάλα». Ανάμεσα στα τραγούδια που απαγγέλλουν ήταν και αυτό.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

η Τετραλογία, μια Αττικιουζέλ κι ένα Μουγκ για τον Μούτση

  Το 1975, σε μια εποχή που η Ελλάδα βγαίνει από την επτάχρονη τυραννία και δονείται από τις επαναστατικές μουσικές του Θεοδωράκη στα πικάπ ...